Kako očistiti čopiče za ličenje?

19:45:00

Čiščenje čopičev za ličenje je eno posebno, včasih nadležno, včasih pomirjujoče, nujno opravilo.
Sama jih pogosteje čistim površinsko, pri čemer uporabljam MAC Brush Cleanser - ta je sicer zelo učinkovit, vendar poln alkohola, rezultat česar so sčasoma bolj suhe ščetine čopičev.

Vsaj enkrat mesečno si zato vzamem čas, rezerviram poln bojler, za uro ali dve (ali tri...) zasedem kopalnico in se spravim na delo.
Globinsko čiščenje čopičev je postopek, pri katerem se ti res ne sme muditi - sicer lahko kateri od produktov ostane na ščetinah, pa je treba spet »jovo na novo«.

Pri čiščenju uporabljam organsko kokosovo olje (tole je iz Hoferja), organsko trdo milo Marseille (na voljo v vseh drogerijah) ter ekološki šampon in balzam Natura Siberica (drogerija Tuš).


Razlog za izbiro naravnih sestavin je preprost - čopiči se uporabljajo na obrazu, zraven oči in sluznice. Zadnja stvar, ki jo želim, je, da bi povzročila kakšno slabo reakcijo na obrazu.

Preden začnem, si za lažje čiščenje malo vsakega produkta prelijem v posodice.


Kokosovo olje in trdo milo sta odlična pomočnika pri čiščenju čopičev z umetnimi ščetinami. Na teh se običajno naberejo kremna ličila, kot so pudri, korektorji ali šminke, ki jih je zgolj s šamponom in balzamom težje očistiti.
Kokosovo olje zelo hitro in brez posebnega truda:
- odstrani kremna ličila na čopičih z umetnimi ščetinami  
- povrne mehkobo čopičem z naravnimi ščetinami

 Hitro odstranjevanje korektorja

Kadar želim čopiče malo »pocrkljati«, jih najprej na hitro očistim 
s kokosovim oljem, ga iztisnem iz ščetin...

... in čopiče pustim počivati vsaj pol ure

Da olje lažje ostranim iz ščetin, nato uporabim trdo milo - čopiče nežno očistim iz obeh strani ob robu mila. Milo nato v celoti sperem z mlačno vodo. Če je voda prevroča, obstaja nevarnost, da se lepilo v držalu čopičev sčasoma odlepi - sploh pri čopičih nižje kakovosti!

Sledi čiščenje s tekočim šamponom - pri sebi ugotavljam, da se ta obnese bolje, od tekočih mil. Na dolgi rok prav tako ne priporočam poceni, agresivnih šamponov - ti morda res očistijo bolje, vendar na račun tega lahko trpijo ščetine.
Konico čopiča namočim v šampon - res ga ne potrebuješ veliko - ter čopič iz obeh strani očistim na svoji dlani. Nato šampon sperem pod mlačno vodo.

Na koncu uporabim še balzam. Ta korak se marsikomu zdi nepotreben - zame je nepogrešljiv!
Tako, kot lase s suhimi konicami negujemo z balzami, so ga veseli tudi čopiči. Razlika je že na otip zares očitna - še toliko bolj pa, ko čopiče uporabim na nežni koži obraza.
Ker gre za zadnji korak čiščenja, čopiče res dobro splaknem z vodo - in se po potrebi tu zadržim še kak trenutek dlje. Da so iz ščetin odstranjeni vsi produkti, preverim tudi tako, da jih povoham. :)

Pri čiščenju velikokrat pozabimo na držala čopičev - ker jih ni najbolj modro prati pod vodo, saj lahko voda steče do lepila v držalu, sama v ta namen uporabim kar vlažilne otroške robčke.


No, pa smo! :)) Čopiče vedno suši na zraku in ne s feni ali na radiatorju - spet zaradi lepila pri ščetinah.


Pa ti? Tudi tebe prevzame poseben občutek zadovoljstva, ko kljub nagubani koži leve roke (ali pa  desne za levičarje) ugledaš tale prizor - in veš, da se ustvarjanje jutri spet lahko prične? :)


- Maja


You Might Also Like

2 komentarji

  1. Joj Maja...ti si pa še bolj temeljita od mene;) Zanimivo, sploh to s kokosovim oljem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trial & error, se velik naučiš hehe :)
      S kokosovim oljem pa probej, je res ful dobra zadeva!

      Izbriši

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.

Subscribe